Nieuws en mededelingen Kelten 87

From Kelten
Revision as of 12:35, 12 October 2021 by Formator (talk | contribs) (User: Lars Nooij)

k87-2021-nuijten-nieuws
87
Gepubliceerd: 5 juli 2021
Nieuws en mededelingen Kelten 87
Anouk Nuijten
Title (EN): News and announcements Kelten 87
Abstract (EN):

In order to keep our readers informed of the latest in Celtic Studies, Kelten offers a selection of news items published during the preceding term in each of its quarterly editions. All items are briefly summarised and links to the original publications are included. Any announcements by either the board of the Stichting A. G. van Hamel or the editorial board of Kelten are also included in this segment and may be found ahead of the news section.

Negen archeologische vondsten in Wales

Metaaldectoristen hebben verschillende waardevolle objecten uit de middeleeuwen en de Tudor-periode opgegraven, waaronder een gouden ring met een doodshoofd van wit emaille. De complete vondst bestaat uit drie schatten van gouden en zilveren munten, ringen en andere persoonlijke voorwerpen die gedragen werden door leden van de Welshe elite van de negende tot de zeventiende eeuw n. Chr. Drie gouden munten werden in april 2019 gevonden in de gemeente Llanwrtyd. Deze munten werden geslagen tussen 1327 en 1399, toen koning Edward III and Richard II aan de macht waren. Waarschijnlijk zijn de munten aan het eind van de veertiende eeuw begraven om ze veilig te stellen, maar de directe aanleiding hiervoor is onbekend. Een ander object, een vroegmiddeleeuwse zilveren dubbele haak in Angelsaksische stijl, werd waarschijnlijk gebruikt in de negende eeuw. De haak is gedecoreerd met dierenpatronen en is gevonden in Churchstoke, Powys. Deze vondst is bijzonder omdat het mogelijk bewijs vormt voor de invloed van Angelsaksische kunststijlen in de vroege Welshe koninkrijken.

https://www.livescience.com/uk-metal-detector-medieval-treasures.html

Ierstalig inburgeringsverzoek afgewezen

Een Chinees koppel dat vorig jaar Iers staatsburgerschap aanvroeg is afgewezen door het ministerie van justitie omdat ze hun papierwerk in het Iers hadden aangeleverd. Fangzhe Qiu en Lijing Peng vroegen in september 2020 naturalisatie aan, maar hun aanmelding werd geweigerd. In december werden hun paspoorten teruggestuurd, en in maart 2021 kregen ze te horen dat hun aanvraag was afgewezen omdat het Ierstalige aanvraagformulier niet actueel meer was. Hierbij werden ze verzocht in het vervolg het Engelse formulier te gebruiken. Dr. Qiu is assistent-professor aan de School of Irish Celtic Studies and Folklore van UCD, en Dr. Peng is een linguïstische antropoloog aan het centrum voor literaire vertaling van Trinity College Dublin. Beiden hebben een speciale band met de Ierse taal, en het paar is van mening dat dit voorval tekenend is voor de houding van de overheidsinstanties tegenover het Iers. De minister van justitie, Helen McEntee, heeft erkend dat haar departement een fout heeft gemaakt en stelt dat de situatie inmiddels is opgelost.

https://www.irishtimes.com/news/social-affairs/chinese-couple-told-to-reapply-for-citizenship-in-english-after-applying-in-irish-1.4539492

Keltisch ornament gevonden in Noorwegen

Dr. Cat Jarman en haar team van archeologen hebben een bijzondere ontdekking gedaan in een veld in Noorwegen, waar ze een verzameling geplunderde voorwerpen hebben gevonden. Eén van de objecten is een Keltisch ornament waarop een gezicht is afgebeeld. Dit object was oorspronkelijk bedoeld om aan een emmer bevestigd te worden en is waarschijnlijk gebruikt door monikken in Ierland tussen 500 en 700 n. Chr. Naast het ornament werden ook dirhams oftewel Islamitische munten gevonden uit 800 n. Chr. De vondst is gedaan door metaaldetectoristen die aan het speuren waren op een boerenveld nabij Trondheim. Deze zeer zeldzame objecten zijn overgedragen aan het NTNU Vitenskapsmuseet in Trondheim, waar ze worden schoongemaakt en nader bestudeerd. Dr. Jarman, die senior adviseur is voor het nieuwe Vikingstidsmuseet in Oslo, vermoedt dat het Keltische ornament behoort tot een groep soortgelijke voorwerpen die door Vikingen werden buitgemaakt tijdens plunderingen in de negende eeuw. Deze ornamenten hebben vaak twee gezichten, en waren toendertijd niet alleen zeer kostbaar maar hadden ook een religieuze betekenis.

https://www.independent.ie/irish-news/news/viking-scholars-thrilled-by-discovery-of-celtic-ornament-in-norway-40354949.html

Steun voor een onafhankelijk Wales groeit

Hoewel de gematigde Mark Drakeford van Labour tijdens de Welshe parlementsverkiezingen op 6 mei werd verkozen tot eerste minister van Wales, gaan er steeds meer stemmen op voor een onafhankelijk Wales. In maart wees een opiniepeiling uit dat de steun voor Welshe onafhankelijkheid was gestegen tot 39%, terwijl dit zes jaar geleden nog maar op 3% van de stemmen kon rekenen. Vooral onder jongeren (18–24 jaar) is de onafhankelijkswens sterk gestegen. Ook zien zij verdere decentralisatie van de macht vanuit Londen naar Wales positief in. Drakeford zelf heeft aangegeven dat er een nieuwe overlegcultuur nodig is, waarbinnen de vier naties van het Verenigd Koninkrijk samenkomen. De pandemie en de lockdown die hierop volgde hebben voor veel mensen duidelijk gemaakt dat de Welshe regering daadwerkelijk macht heeft. Ook gaf het merendeel van de Welshe bevolking de voorkeur aan Drakefords voorzichtige benadering van het versoepelen van regels ten opzichte van Boris Johnson's meer vrijzinnige aanpak. Hoewel een pad naar een onafhankelijk Wales verre van zeker is, lijken deze geluiden aan te geven dat dit idee misschien dichterbij is dan verwacht.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/may/01/plaid-cymru-welsh-independence-wales-nationalists

https://www.theguardian.com/politics/2021/apr/25/is-a-quiet-revolution-edging-wales-down-the-road-to-independence

Keltisch beeldje met bijzonder kapsel opgegraven

Archeologen hebben tijdens opgravingen op het Wimpole Estate in Cambridgeshire in 2018 een zeer klein beeldje gevonden op de plek waar een parkeerplaats aangelegd gaat worden. Het figuurtje van koperlegering is vijf centimeter groot en heeft een bijzondere haarstijl: een snor en mullet, met recht afgeknipte zijkanten en achterkant. De haarstijl van het figuurtje geeft mogelijk inzicht in de populaire haarstijlen van de Britse inheemse bevolking Romeins-Brittanië, of die van hun goden. Het beeldje zou oorspronkelijk bevestigd zijn geweest aan een spatel die gebruikt werd om medicijnen te mengen of om wassen schrijftabletten uit te wissen. Het is niet zeker of het figuurtje, dat uit de eerste eeuw n. Chr. komt, van Romeinse of Keltische origine is. Mogelijk stelt het een machtsfiguur voor, aangezien hij in één hand een torque vast heeft. 

https://www.theguardian.com/science/2021/feb/19/when-mullets-rocked-figurine-suggests-ancient-britons-favoured-hairstyle



Vorige bijdrage
Vertalen en/of bewerken: een recensie in tweeluik
Lian Blasse
5 juli 2021
Volgende bijdrage
Silk or cherry in Oxford Book of Welsh Verse 17?
Andrew Breeze
30 augustus 2021