k88-2021-nooij-nieuws: Difference between revisions

From Kelten
k88-2021-nooij-nieuws
(User: Lars Nooij)
(User: Lars Nooij)
Line 17: Line 17:
</p>
</p>
<br>
<br>
|Stamp=1641378446}}
|Stamp=1649670630}}

Revision as of 10:51, 11 April 2022

88
Gepubliceerd: 11 oktober 2021
Nieuws en mededelingen Kelten 88
Lars Nooij
Title (EN): News and announcements Kelten 88
Abstract (EN):

In order to keep our readers informed of the latest in Celtic Studies, Kelten offers a selection of news items published during the preceding term in each of its quarterly editions. All items are briefly summarised and links to the original publications are included. Any announcements by either the board of the Stichting A. G. van Hamel or the editorial board of Kelten are also included in this segment and may be found ahead of the news section.


Cornische handschriften herenigd voor tentoonstelling

Van de zomer is een aantal van de belangrijkste bronnen van het Cornish tijdelijk teruggebracht naar Cornwall. Deze middeleeuwse teksten vormden daar de kern van de tentoonstelling Mes a’n kemmyn ‘Buitengewoon’ in het pas enkele jaren terug geopende Kresen Kernow, het archief van Cornwall. Zo waren de handschriften van een aantal toneelstukken en enkele heiligenlevens in het Middelcornish te zien. Normaal gesproken worden deze handschriften buiten Cornwall bewaard, met name in Oxford en Wales.

https://www.bbc.com/news/uk-england-cornwall-57811238

Vroegmiddeleeuwse inscriptie gevonden op Orkney

Een zeldzame vondst op Orkney, Schotland: bij graafwerkzaamheden op een boerderij ontdekte een lokale boer bij toeval een vroegmiddeleeuwse inscriptie. De inscriptie is in de vorm van een kruis en beslaat het centrale deel van een ruim twee meter lang rotsblok. Aanvankelijk had de boer de inscriptie over het hoofd gezien en de zanderige steen simpelweg aan de kant gelegd. Enkele maanden later ontdekte zijn vrouw de tekening, nadat gestage regenval het zand grotendeels van de rots afgespoeld had. Het is nog niet duidelijk of er op de andere zijden van de steen meer inscripties te vinden zijn.

https://www.thenational.scot/news/19475439.extremely-special-find-pictish-stone-turns-sanday-beach/  

Nieuw onderzoeksproject naar ogam gaat van start

Een groot Iers-Brits onderzoeks- en digitaliseringsproject naar het ogam-schrift is begonnen. Dit unieke schrift ontstond in vroegmiddeleeuws Ierland en werd aanvankelijk vooral gebruikt voor inscripties. In tegenstelling tot eerdere projecten richten de onderzoekers zich niet alleen op de ogam-inscripties in Ierland, maar ook op die in Groot-Brittannië. Bovendien bekijken ze niet alleen de stenen inscripties, maar tevens de latere uitingen van het schrift, zoals in middeleeuwse en vroegmoderne handschriften. Zo hopen ze een vollediger beeld te schetsen van het gehele corpus, van de vroegste tijden tot het midden van de negentiende eeuw.

https://www.maynoothuniversity.ie/research/research-news-events/latest-news/irish-and-scottish-researchers-investigate-ancient-ogham-script

Nieuwe ogam-inscriptie gevonden in kerk in Ierland

Er is een nieuwe ogam-inscriptie ontdekt in de middeleeuwse kerk van Knockboy, Ierland. De inscriptie werd gevonden op een oudere steen, die later in de muur van de veertiende of vijftiende eeuwse kerk moet zijn verwerkt. Het is al de negende ogam-steen die in dit ene kerkje gevonden is.

https://waterford-news.ie/2021/08/12/ninth-ogham-stone-found-in-waterford-church/

Houten godenbeeld ontdekt in Iers moeras

Een zeldzaam houten beeld is gevonden in een veenmoeras in Roscommon, Ierland. Aan het ene uiteinde is een klein hoofd uitgehouwen en over het ‘lichaam’ zijn diepe horizontale strepen gekerfd. Het eikenhouten beeld stamt uit de late oudheid, dan wel de zeer vroege middeleeuwen en had mogelijk een religieuze betekenis voor de prechristelijke bevolking van Ierland.

https://www.thejournal.ie/pagan-idol-found-roscommon-bog-5522652-Aug2021/

Fragmenten werpen nieuw licht op Arthurlegende

Een aantal fragmenten, gevonden in de boekband van een later manuscript in Bristol, Engeland, blijkt een nog onbekende versie van een Arthurlegende te bevatten. De fragmenten dateren vermoedelijk tot het midden van de dertiende eeuw en zijn daarmee vroege voorbeelden van de Oudfranse Lancelot-Graal-legende. Het verhaal kent een amoureuze episode waarin Merlijn de tovenaar de nacht door wil brengen met ene Viviane, die dit echter door middel van een spreuk weet te voorkomen. In de meeste versies doet de spreuk drie krachtige namen verschijnen op haar geslacht, waardoor de tovenaar haar niet kan benaderen. In een aantal minder bekende versies verschijnen de namen op een ring. De fragmenten behoren tot de laatste categorie, maar gaan een stap verder: de woorden voorkomen nu dat Merlijn zelfs maar met haar kan spreken, waardoor elke kans op een sexueel treffen verder verkeken is. De fragmenten werden waarschijnlijk tegen het einde van de middeleeuwen afgedankt en hergebruikt om de boekband van een later handschrift te verstevigen.

https://www.theguardian.com/books/2021/sep/06/fragments-of-medieval-merlin-manuscript-found-in-bristol-library-reveal-chaster-story

 



Vorige bijdrage
Publicatieoverzicht van Nederlandse keltologen in 2020
Bart Jaski
26 juli 2021
Volgende bijdrage
On the importance of the incidental reference: king Arthur and The Mandalorian
Natalia Petrovskaia
29 november 2021