Nieuws en mededelingen Kelten 91

From Kelten
k91-2022-nooij-nieuws
91
Gepubliceerd: 22 augustus 2022
Nieuws en mededelingen Kelten 91
Lars Nooij
Title (EN): News and announcements Kelten 91
Abstract (EN):

In order to keep our readers informed of the latest in Celtic Studies, Kelten offers a selection of news items published during the preceding term in each of its quarterly editions. All items are briefly summarised and links to the original publications are included. Any announcements by either the board of the Stichting A. G. van Hamel or the editorial board of Kelten are also included in this segment and may be found ahead of the news section.

Verwoeste Ierse archieven gereconstrueerd

De eerste slag van de Ierse burgeroorlog werd honderd jaar geleden uitgevochten rond de Four Courts in Dublin. In dit historische gebouw was tevens het Ierse staatsarchief (het Public Record Office) gehuisvest. Tijdens de strijd ging het gebouw in vlammen op en gingen zeven eeuwen aan archiefstukken verloren. Een groot onderzoeksproject heeft dit jaar echter onverwacht groot succes weten te boeken bij het reconstrueren van deze archieven. Met behulp van nieuwe technieken en de inzet van KI is het gelukt om de circa 10% van de archiefstukken die de brand overleefden te digitaliseren en opnieuw inzichtelijk te maken. Daarnaast is men aan de hand van oude catalogi van het archief op zoek gegaan in andere archieven, zowel binnen als buiten Ierland. Hier heeft men van verrassend veel documenten kopieën weten terug te vinden. In sommige secties is het gelukt om zo'n 80% van het originele archief te reconstrueren; in andere, zoals de census van voor de Ierse Hongersnood (1845-1850), is helaas niets teruggevonden.

https://www.theguardian.com/world/2022/may/22/irish-public-record-office-civil-war-bombardment-archives-reborn

Eeuwenoude fresco's ontdekt in Bretagne

Bij restauratiewerkzaamheden aan de kapel van Sint Jean-Balanant in het dorpje Plouvien in het Noord-Westen van Bretagne is een aantal muurschilderingen ontdekt. De fresco's stammen waarschijnlijk uit de zestiende eeuw en worden vergezeld door Latijnse inscripties. De schilderingen gaan verscholen achter een laag stucwerk en het zal nog enige tijd duren eer ze volledig zijn blootgelegd, maar het lijkt zeker dat ze een uniek inkijkje zullen bieden in de religieuze cultuur van vroegmodern Bretagne.

https://www.lefigaro.fr/culture/patrimoine/des-fresques-historiques-decouvertes-dans-la-chapelle-saint-jean-balanant-20220526

Romeinen kwamen verder in Wales dan gedacht

Archeologen van de Universiteit Oxford hebben een nieuwe Romeinse weg ontdekt in Pembrokeshire, in het westen van Wales. De ongeveer elf kilometer lange weg ligt verder naar het westen dan verwacht. Het is nog onduidelijk waar de weg precies heen leidde, maar aangezien hij langs een oude zilvermijn loopt, is de kans groot dat dit in ieder geval één van de bestemmingen was. Ook zou het goed kunnen dat de weg, die vanwege zijn omvang duidelijk door soldaten moet zijn aangelegd, naar een nog onbekend Romeins fort leidde. 

https://www.theguardian.com/uk-news/2022/jun/05/romans-ventured-deeper-into-wales-than-thought-road-discovery-shows

Afbeelding: beeld uit de Ierse film An cailín ciúin.  

Ierstalige film breekt door

De nieuwe Ierstalige film An cailín ciúin 'het stille meisje' is onverwacht doorgebroken en daarmee de succesvolste Ierstalige film aller tijden geworden. De film gaat over een jong meisje dat een zomer doorbrengt bij een gastgezin op een boerderij in het Ierse Co. Waterford begin jaren '80. Het succes is des te onverwachter, omdat er geen bekende acteurs in spelen en het de eerste film is van de regisseur. De laatste jaren verschijnen er meer en meer Ierstalige films, waarmee de taal een nieuw publiek weet te bereiken.

https://www.theguardian.com/world/2022/jun/12/the-quiet-girl-irish-language-film-box-office-ireland-uk-an-cailin-ciuin

Meerdere fouten ontdekt op kaart van Wales

Er zijn meerdere fouten ontdekt op de nieuwe detailkaarten van Wales, uitgegeven door de Ordnance Survey. Voorbeelden zijn Gelli Iago, waar nu Gelli Lago staat, en Maes Pebyll, dat op de kaart nu Macs Pebyll heet. Volgens de Ordnance Survey zijn zij afhankelijk van de namen die zijn doorgegeven door de gemeentes, waarmee het onduidelijk blijft waar het precies is misgegaan. Het blijft echter bijzonder spijtig dat er nog altijd zoveel onnodige fouten worden gemaakt, die zo duidelijk op spelfouten berusten. Te meer aangezien de Britse overheid doorgaans uitgaat van de namen van de Ordnance Survey, waarmee de kans groot is dat deze onjuiste plaatsnamen in officiële documenten zullen opduiken.

https://www.bbc.com/news/uk-wales-61811395



Vorige bijdrage
Overzicht van bachelor- en masterscripties Keltisch op Nederlandse universiteiten 2020/2021
Sanne Jongeleen
31 mei 2022
Volgende bijdrage
The afterlife of Breton saints and rewriting the lives of the saints outside of Brittany
James Drysdale Miller
7 november 2022