In order to keep our readers informed of the latest in Celtic Studies, Kelten offers a selection of news items published during the preceding term in each of its quarterly editions. All items are briefly summarised and links to the original publications are included. Any announcements by either the board of the Stichting A. G. van Hamel or the editorial board of Kelten are also included in this segment and may be found ahead of the news section.
Online reconstructie van verwoeste collectie van de Public Record Office
Het Virtual Record Treasury of Ireland project aan Trinity College, Dublin, is bezig met een grootschalige online reconstructie van de collectie van de Public Record Office. Dit gebouw werd in juni 1922 verwoest door een explosie tijdens schermutselingen in de Ierse burgeroorlog. Zeven eeuwen aan administratieve documenten gingen in vlammen op. Drie jaar voor deze ramp schreef het hoofd van de collectie, Herbert Wood, een catalogus genaamd A Guide to the Records Deposited in the Public Record Office of Ireland, wat bekend kwam te staan als het "droevigste boek ter wereld", aangezien het alles wat verloren was gegaan benoemde. Het Virtual Record Treasury of Ireland project, gesubsidieerd door de Ierse overheid om honderd jaar onafhankelijkheid te vieren, poogt elders ter wereld duplicaten van deze documenten te vinden door middel van moderne technologieën en "old school" menselijk speurwerk. De Nationale Archieven in Engeland, de Public Record Office in Noord-Ierland, en de Amerikaanse Library of Congress waren prominente partners. Inmiddels is al een kwart miljoen pagina's online beschikbaar gemaakt.
https://www.nytimes.com/2024/04/01/world/europe/ireland-history-virtual-records.html
Resten van een wedge tomb uit de Bronstijd teruggevonden in County Kerry
Een wedge tomb die lokaal bekendstond als Altóir na Gréine 'altaar van de zon' op het schiereiland Dingle in County Kerry in Ierland werd in de 19e eeuw als verloren beschouwd. Resten hiervan zijn nu alsnog teruggevonden. De tombe, die tussen 2500 en 2000 voor Christus werd gebouwd, werd door de Britse aristocrate Georgiana Chatterton getekend in 1838, maar veertien jaar later rapporteerde de antiquair Richard Hitchcock dat de stenen waren verwijderd. De resten van de tombe zijn nu teruggevonden door Billy Mag Fhloinn die als deel van een archeologisch project de omgeving had gefilmd en bij het omzetten van het materiaal naar 3D merkte dat een steen in de grond leek op één van de stenen van Georgiana Chattertons tekening. De tombe zal worden toegevoegd aan de database van nationale monumenten.
https://www.theguardian.com/world/2024/jan/18/bronze-age-tomb-discovered-county-kerry-ireland
Tweeduizendjaar oud veenlijk opgegraven in Noord-Ierland
In oktober 2023 zijn er stoffelijke resten gevonden in County Londonderry in Noord-Ierland door de Police Service of Northern Ireland (PSNI). Omdat de botten in zulk goede staat waren werd eerst gedacht dat het om een recenter sterfgeval ging, maar koolstofdatering wees uit dat het gaat om het lichaam van een jongen van 13 tot 17 jaar oud, die ca. 2000-2500 jaar geleden overleed. Er zijn op dit moment geen veenlijken over die in Noord-Ierland gevonden zijn, dus deze vondst is zeer waardevol voor onderzoek naar de IJzertijd in Noord-Ierland.
https://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-68092307
Deel van een Middelfranse tekst over Merlijn ontdekt in Schotland
Een vrijwilliger heeft per toeval een dertiende-eeuws fragment van Merlin en prose gevonden toen hij de registers van Arbroath Abbey in Schotland raadpleegde. Het stuk vellum zat tussen het omslag en de pagina's, en was opvallend genoeg niet in het Latijn geschreven. Experts van Middelfranse Studies aan de Sorbonne in Parijs hebben vastgesteld dat het om een Middelfrans fragment van een prozatekst over de geschiedenis van Merlijn gaat.
https://www.thecourier.co.uk/fp/past-times/4873692/document-merlin-king-arthur-arbroath-abbey/
Mogelijk ouder klooster gevonden bij 12e eeuws Cisterciënzer klooster in Wales
Bij opgravingen op de binnenplaats van Strata Florida, een 12e eeuws Cisterciënzer klooster in Wales vlakbij Pontrhydfendigaid, hebben archeologen resten van oudere gebouwen aangetroffen. Ze vonden middeleeuwse gebouwen en een aquaduct, maar ook een stenen gebouw dat ouder bleek dan de rest van de vondsten. Koolstofdatering wees uit dat dit gebouw dateert uit 1017-1158 na Christus en 1028-1172 na Christus. Het klooster werd gesticht in 1184, wat erop wijst dat dit stenen gebouw er toen al stond. Archeologisch onderzoek zal deze zomer hervat worden.
https://nation.cymru/news/archaeologists-unearth-intriguing-discovery-at-12th-century-abbey/