Nieuws en mededelingen Kelten 81

From Kelten
k81-2019-blasse-nieuws-news
81

Gepubliceerd: 7 oktober 2019
Nieuws en mededelingen Kelten 81
Lian Blasse
Title (EN): News and announcements Kelten 81
Abstract (EN):

In order to keep our readers informed of the latest in Celtic Studies, Kelten offers a selection of news items published during the preceding term in each of its quarterly editions. All items are briefly summarised and links to the original publications are included. Any announcements by either the board of the Stichting A. G. Van Hamel or the editorial board of Kelten are also included in this segment and may be found ahead of the news section.

Mededeling: nieuwe hoofdredacteur

Nadat hij een jaar aan het roer heeft gestaan tijdens de succesvolle overgang van Kelten tot open-access tijdschrift, hebben we deze zomer afscheid genomen van Fred Feelders. We danken hem hartelijk voor zijn werk en wensen hem veel succes met zijn nieuwe baan. Lars Nooij zal hem opvolgen als hoofdredacteur van Kelten.

Mededeling: ICCS 2023 in Utrecht

Op het 16de International Congress of Celtic Studies (ICCS), dat van 22 tot 26 juli in Bangor werd gehouden, is bekend gemaakt dat het volgende congres in 2023 in Utrecht zal plaatsvinden. Het ICCS wordt sinds 1959 om de vier jaar gehouden, en is wereldwijd het grootste academische congres op het gebied van Keltische studies. In Bangor waren er ruim 300 sprekers, en naast de lezingen werden er ook allerlei andere activiteiten en uitstapjes georganiseerd. Het is de eerste keer dat het ICCS in Utrecht wordt gehouden.
Het jaar 2023 valt samen met 100 jaar keltologie in Nederland. In 1923 werd A. G. van Hamel hoogleraar in ‘De beginselen der vergelijkende Germaansche taalwetenschap, de oude talen en letterkunde der Germaansche volken, het Keltisch’. Het Keltisch werd op Van Hamels eigen verzoek aan zijn leeropdracht toegevoegd. De bijzondere verjaardag van de studie Keltisch in Nederland zal tijdens het ICCS maar ook daarbuiten op verschillende manieren worden gevierd.

Schild van boomschors gevonden in Leicester

Er worden regelmatig schilden van metaal of hout gevonden in Europa, maar de vondst van een schild in Leicester in 2015 was toch zeer uniek: het is namelijk vervaardigd uit boomschors. Dit maakt het schild een kilo lichter dan metalen of houten varianten, en dat was natuurlijk nuttig tijdens een gevecht. Het ontwerp was ook goed uitgekiend: door het schors op een bepaalde manier te drogen, kaatsten speren er makkelijk vanaf, wat bewezen wordt door de verschillende plekken waar een speer of zwaard het schild licht heeft beschadigd. Het schild werd vervaardigd tussen 395 en 255 v. Chr. en is rood-wit geschilderd.

https://www.independent.co.uk/news/science/archaeology/celtic-shield-leicestershire-archaeologist-ancient-warfare-a8927871.html

Graf bij Zürich geanalyseerd

In 2017 werd bij een school in Zürich het graf van een vrouw uit de vroege ijzertijd gevonden. Inmiddels is het graf door onderzoekers geanalyseerd en de resultaten zijn indrukwekkend: haar glazen parelketting is een unieke vondst, en in combinatie met haar andere sieraden en kleding moet de conclusie getrokken worden dat het hier om een vooraanstaande vrouw gaat.

Het graf werd gevonden op 80 meter afstand van een mannengraf dat werd ontdekt in 1903. Onderzoekers gaan ervan uit dat de vrouw en man in dezelfde decennia zijn begraven en dat ze elkaar mogelijk gekend kunnen hebben.

https://www.tagesanzeiger.ch/zuerich/stadt/so-hat-die-urzuercherin-gelebt/story/10240713

An Coimisnéir Teanga bekritiseert Ierse overheid en tv-zender

Een nieuw rapport van het bureau van An Coimisnéir Teanga ('De taalcommissaris') concludeert dat slechts 84 functies binnen de Ierse overheid, waar zo'n 20.000 mensen werken, de Ierse taal als functie-eis hebben. Van deze functies vallen 67 onder het ministerie van cultuur, erfgoed en de Gaeltacht. Ook andere verplichtingen zijn niet nagekomen; zo hadden slechts twee van de tien onderzochte lokale autoriteiten hun website op orde met betrekking tot de Ierse taal.

In juni sprak de coimisnéir, Rónán Ó Domhnaill, de tv-zender RTÉ nog aan op het gebrek aan Ierstalige programmering. Onderzoek van het bureau wees uit dat er in 2017 op RTÉ 100 uur aan Ierstalige programmering werd uitgezonden ten opzichte van 17.000 uur Engelstalige programmering. RTÉ is verplicht om een 'variëteit aan programmering' uit te zenden, en voldoet daar volgens Ó Domhnaill niet aan.

https://www.rte.ie/news/ireland/2019/0711/1061414-irish-language/?fbclid=IwAR3J9pSLpqWB6vi-EPZP2-NZQG_07NVbQar6EztCj3IHB9sgFePXqOUWY8o

https://www.irishtimes.com/news/ireland/irish-news/irish-language-watchdog-criticises-rt%C3%A9-again-at-oireachtas-committee-1.3900487

Spelfout op Ierse postzegel

Ook de Ierse postdienst, An Post, is in opspraak gekomen door het gebrek aan (correct) Iers. Op de postzegels die zij lanceerden ter viering van het 50-jarige jubileum van de eerste maanlanding stond het Ierse woord gealach ('maan') verkeerd gespeld als Gaelach ('Gaelisch'). An Post heeft excuses aangeboden.

De postzegels beelden vier astronauten van Ierse afkomst af.

https://www.bbc.com/news/world-europe-49085026?ocid=socialflow_twitter

De Cornwall Council stemt unaniem voor Cornish Language Plan 2019-2022

Beter nieuws vanuit Cornwall. In 2015 werd er een driejarenplan opgesteld door de Cornwall Council om te investeren in de zichtbaarheid van Cornish en te zorgen dat de taal groeit. Zo werden er bijvoorbeeld tweetalige straatnaamborden geplaatst. Na het aflopen van dit plan is er nu unaniem voor een verlenging van wederom drie jaar gestemd. Hierin zal onder andere gekeken worden naar educatie. Ook zal de Council de overheid van het Verenigd Koninkrijk aanschrijven met het verzoek om financiële steun voor deze plannen.

https://democracy.cornwall.gov.uk/ieListDocuments.aspx?CId=577&MId=8910&Ver=4Vorige bijdrage
‘Het laat je niet los’ – Bart Jaski
Lars Nooij
30 december 2019
Volgende bijdrage
Nieuws en mededelingen Kelten 82
Sanne Jongeleen
30 oktober 2019