Nieuwjaarswoord 2022

From Kelten
k90-2022-nooij-nieuwjaarswoord-kelten-helden-heiligen
90
Gepubliceerd: 5 januari 2022
Nieuwjaarswoord 2022
Lars Nooij


NieuwjaarswoordKeltenHeldenHeiligen
Title (EN): New Year's Address 2022
Abstract (EN):

The board of Kelten reflects on the highlights and difficulties of the past year, in which the dynamic field of Sickness and health in the medieval Celtic world was fruitfully explored in a range of articles and reviews. For the new year, we are happy to announce that the next annual theme will be Heroes and saints. Moreover, the board of the Stichting A.G. van Hamel is delighted to announce the return of a number of online and (hopefully) in-person events, as we build up towards the centenary of Dutch Celtic Studies and the ICCS in Utrecht in 2023.

Waar we een jaar geleden nog de hoop uitspraken op een snelle terugkeer van de normaliteit, weten we nu dat de zaken zich maar moeilijk laten voorspellen. Voor de tweede keer heten we het nieuwe jaar anders dan anders welkom, en opnieuw blikken we terug op een jaar waarin niet alles ging zoals we hadden gehoopt. Toch ging er ook veel goed, en ligt er weer veel moois in het verschiet.

Het afgelopen jaar stond het tijdschrift Kelten in het thema van Ziekte & Gezondheid. Aan de hand van een reeks artikelen en recensies leerden we het dynamische veld van de middeleeuws Keltische geneeskunde kennen. Een veld dat dankzij een aantal prominente onderzoeksprojecten en conferenties de laatste tijd een grote impuls heeft gekregen, en dat in de huidige crisis helaas onverminderd actueel voelt. Waar we nu op de wetenschap vertrouwen, gebruikten middeleeuwse geneesheren naast min of meer rationele inzichten een mengeling van geloof, toverkunst en kruidenkunde. Door ideeën van het vasteland, waaronder de via de Arabieren overgeleverde leer van de humoren, te combineren met inheemse tradities, ontstond er een rijke mengelmoes van gebruiken, waarbij medicijnen qua belang niet onderdeden voor ritueel. Het placebo-effect werd in zekere zin grootschalig ingezet in deze premoderne tijden.

We zullen het thema zoals altijd afsluiten met een laatste jaarboekartikel, ditmaal geschreven door prof. dr. Ranke de Vries, maar schakelen ondertussen online alweer over op een nieuw thema. In 2022 duiken we de wereld van Helden & Heiligen in, waarbij we zullen zien dat de scheidslijn tussen vrome kerkvader en koene krijger destijds niet al te hard was. Net als vorig jaar bieden we ruimte aan zowel de beginnende Kelt als de ervaren keltoloog, en alles wat daar tussenin zit, en hopen we de lezer een toegankelijk inkijkje te geven in de nieuwste inzichten uit ons vakgebied.

Naast het tijdschrift, hoopt de Stichting dit jaar ook weer een reeks evenementen te kunnen organiseren. De eerste – de uitgestelde Van Hamel-lezing van dr. Neil McGuigan over middeleeuws Schotland zal op 27 januari 2022 online plaatsvinden. In maart hopen we weer in persoon te kunnen treffen voor een boekenmarkt, georganiseerd in samenwerking met Asterix, studievereniging van de opleiding Keltisch in Utrecht. Indien mogelijk volgt naar alle verwachting in mei dan ook eindelijk weer het langverwachte Keltisch Colloquium.

Waar we voor 2022 vooral hopen weer enigszins in de normale routine te kunnen komen, mikken we voor 2023 aanzienlijk hoger. Om het honderdjarig bestaan van de leerstoel Keltisch in Utrecht te vieren, willen we rondom het International Congress of Celtic Studies in Utrecht een breed toegankelijk eeuwfeest organiseren, waarbij we zowel alumni als alle geïnteresseerden hopen te betrekken. Maar daarover later meer.

Voor nu willen we al onze lezers, vrienden en begunstigers van harte danken voor jullie blijvende betrokkenheid, en wensen we jullie een gelukkig en gezond nieuwjaar toe!Vorige bijdrage
De geelgalligheid van Cú Chulainn
Ranke de Vries
12 september 2022
Volgende bijdrage
Een nieuw leven voor de Ierse taal: onderwijsstrategieën als schakel naar intergenerationele taaloverdracht
Nina uit het Broek
11 maart 2022